Veel ouderen hebben helaas last van slikproblemen.
Als u wel eens last hebt van verslikken, als u uw eten niet wegkrijgt of kauwen moeilijk gaat, dan kan het zijn dat u last hebt van slikproblemen. Dit kan tot vervelende situaties leiden waarbij eten en drinken eerder bezigheden worden waar u tegenop gaat zien dan waar u blij van wordt. We delen dan ook 3 tips over hoe om te gaan met slikproblemen.
1. Neem een goede houding aan
Uw maaltijd zakt na het slikken langzaam omlaag. Door een houding aan te nemen die dit zo gemakkelijk mogelijk maakt voorkomt u dat uw eten moeilijk zakt. Probeer dan ook rechtop te zitten als u eet of drinkt, met uw hoofd recht of iets naar voren. Wanneer rechtop zitten niet lukt zijn de halfliggende houding of een houding op uw zij goede opties. Tot slot wordt geadviseerd om tot tien minuten na een maaltijd rechtop te blijven zitten als dat mogelijk is.
2. Kies geschikt eet- en drinkgerei
Drinken uit een laag glas of een plastic bekertje (mocht een gewoon glas te zwaar zijn) zijn de beste opties als u last heeft van slikproblemen. Hoewel u mogelijk kunt denken dat een tuitbeker of rietje een oplossing zouden kunnen bieden wordt dit over het algemeen toch afgeraden, omdat hiermee de ‘snelheid van een slok’ toeneemt. Hierdoor neemt de verslik kans toe in plaats van af.
Wat eten betreft worden lepels met een smalle ronde vorm aangeraden, liever iets te klein dan te groot. U kunt bijvoorbeeld ook voor een dessertlepel kiezen zodat uw hapjes klein blijven.
3. Eet en drink in een rustige omgeving
Zorg ervoor dat u zich in een rustige omgeving begeeft en niet te veel afgeleid wordt. Deze afleiding kan ervoor zorgen dat uw slikklachten verergeren.
Als u last heeft van slikproblemen, geef dit dan aan bij uw thuiszorgmedewerker. Zij kunnen samen met u kijken naar de mogelijkheden.